Postbus 10400
8000 GK Zwolle

Forest Living ontvangt van de Regio Zwolle Incubator een mooie financiële injectie voor hun concept voor het energieneutraal bouwen van woningen. Twee studenten van Windesheim kwamen met dit innovatieve idee. 

Die studenten zijn Boy Rolloos en Johan Fluit. Zij richtten Forest Living op met als doel om haalbare, betaalbare en schaalbare woningen te bouwen, en dan zo duurzaam mogelijk. Daarnaast startten ze ook nog een innovatief investeringsplatform. De twee hebben grote plannen voor de toekomst, die dankzij de bijdrage van het RZI een stukje dichterbij komen. “We bedachten samen met een hele groep andere studenten van Windesheim een kunststof bouwelement”, vertelt Boy Rolloos. “Dat element is zowel constructief als isolerend en het is niet meer nodig om te bouwen met beton en steen. De woning hoeft bovendien nooit meer verwarmd te worden, vanwege de hoge isolatiewaarde en de slimme systemen. Met één element samenstelling wordt de bouw van elk type woning mogelijk.”

Kennispoort en RZI
Voordat het zo ver was, gingen de twee studenten aan de slag met berekeningen en bouwden ze een prototype. Toen in de praktijk bleek dat alles klopte, besloten ze dat het tijd werd om een bedrijf op te richten. Ze vestigden zich bij Green PAC iLab. Een startup hub voor starters met een affiniteit in de kunststof industriebranche. Daar werkten ze verder aan hun concept. Om zich verder te ontwikkelen, zochten ze contact met Kennispoort Regio Zwolle. Via hen werden ze gewezen op de mogelijkheid voor het doen van een investeringsaanvraag bij het RZI. Samen met innovatieadviseur Lyanne Flikkenschild bereidden ze deze voor. ,,Het is geweldig dat de aanvraag is goedgekeurd”, zegt Boy. ,,Nu kunnen we het concept verder ontwikkelen en zorgen dat het daadwerkelijk op de markt komt. We hebben nu bij tien partijen voorbereidingen voor pilottrajecten lopen. Die kunnen nu volgend jaar van start.”

Groene ambities voor 2024
De mannen hebben grote, groene ambities voor de toekomst. Forest Living stelt zichzelf als doel om vanaf 2024 compleet met hernieuwbare grondstoffen te werken. En dat vanuit het circulaire principe met bijvoorbeeld planten. ,,In een ‘groene’ fabriek worden de elementen dan energieneutraal gefabriceerd en naar de bouwplaats getransporteerd”, licht Rolloos toe. ,,Daar wordt de woning vervolgens opgebouwd. In principe bouw je voor een permanente duur. Maar dat is relatief. Voldoet de woning vervolgens niet meer? Dan gaan de elementen weer uit elkaar. Die worden dan gerefurbised en opnieuw gebruikt voor een nieuwe woning. De perfecte manier van reycling. We zijn voornemens met de bijdrage van het RZI dit verder te kunnen ontwikkelen.”